Hijab-bruk og profesjonalitet

Bidragsyter: Sigrun

Ønsket om bruk av hijab i politiet er en feilslutning: Det er ikke den enkelte profesjonelle utøvers personlige overbevisning som skal være i sentrum i en slik jobb.

At mange ikke har skjønt alvoret ved å blande religiøsitet og profesjon kom til gagns til syne i fjor, da det ble ytret ønske om hijab-bruk blant psykologer. Det er så galt som det kan få blitt når enkelte mener at det må tas hensyn til behandlerens eget religiøse behov i terapirommet. «[H]va så om noen foretrekker en psykolog med hijab?» spurte psykologistudent og nestleder i Muslimsk Studentsamfunn Hajra Tajamal. Jeg vil heller si det slik at om en mannlig pasient ikke tåler å se kvinnehår, så bør han få hjelp for det når han skal leve i et samfunn som vårt.

Psykolog- og politiyrket har det til felles at dets utøvere begge griper inn i menneskers personlige liv, og da skal man ikke flagge egne overbevisninger og verdisyn. At det overhodet skulle være nødvendig å debattere hijab-bruk i terapirommet, vitner i seg selv om skremmende mangel på bevissthet om hvem sine behov som skal være relevant i møte mellom profesjon og borger. Som Sara Azmeh Rasmussen og psykolog Ragnar Kværness påpekte i et innlegg i Aftenposten:

Praktisk talt dreier alle psykologkonsultasjoner seg om kompliserte mellommenneskelige forhold. Blant annet om seksualitet, om redsel for avvisning, om usikkerhet. Og ikke sjelden om å falle utenfor samfunnets normer – for eksempel om hva som er «normale» kjønnsuttrykk.

For allmennheten fremstår neppe slør som et nøytralt tøystykke. Plagget er for de fleste sterkt symbolladet, og gir forventninger om bestemte holdninger hos den som bærer det. Er man terapeut, skal klientens behov stå i sentrum.

I begge disse hijabdebattene har det blitt framholdt at yrkesutøverne trenger kulturkunnskap. Ja! Dette er viktig for at borgeren skal bli møtt på en respektfull måte (og for psykologklienters del er det også behandlingsrelevant). I forhold til religion i terapirommet har jeg satt fokus på behovet for kunnskap – av respekt for klienten – i denne bloggposten. Men det er himmelvid forskjell på å tilegne seg kunnskap og å bringe inn egen overbevisning.

Fra Aftenpostens debatt om psykologhijab:
Den islamfobe frykten for hijab
«Islamfobi»? Nei, profesjonalitet!
Hijab er ikke en barrière!
Må unngå bruk av hijab
Slørdebatt uten substans
Nøyaktig samme utdanning
Hijab er et politisk spørsmål
En grunnløs slørdebatt
Religiøse plagg en berikelse

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s