Ikke bare et VG-problem, men et folkeproblem!

Bidragsyter: Victoria

Det har allerede blitt behørig diskutert rundt om på blogger, Facebook og Twitter. Jeg snakker om VGs famøse oppslag i anledning Mortensrud-drapene: -Typisk for psykiske lidelser.

Jeg gjengir deler av teksten i oppslaget:

Handlingsmønsteret til familiemannen som er etterlyst for drapene på Mortensrud, forekommer ganske ofte hos folk med store psykiske lidelser.
Det sier Børre Husebø, som har 30 års erfaring som rettspsykiater.
– Du ser det ikke så sjeldent hos dypt deprimerte mennesker.
De har gjerne et sinnssykelig motiv, sier Husebø på generelt grunnlag.
Han forteller at det er få alternativer som forklarer utslettelse av egen familie, som oftest begås av familiens far og kulminerer med at han tar sitt eget liv.
– Et såkalt utvidet suicid, altså utvidet selvmord, er en av få muligheter i saker som dette. Som regel er det det eller sinnssykdom, forteller han.
– Gjerningspersonen er gjerne psykotisk og har fortapelsesideer som handler om at man går til grunne. Vedkommende er da dypt deprimert, og det dreier seg ofte om å skåne resten av familien, så da tar man med seg dem i døden.
Den erfarne psykiateren peker på at tap av borgerlig aktelse er en faktor som går
igjen i slike saker.

Egentlig hadde jeg tenkt til å skrive om dette samme dagen som oppslaget stod på trykk. Men jeg rakk ikke. Og selv om jeg en stund tenkte at det var dumt, ble jeg etterpå sikker på at dét igrunnen ikke spiller noen rolle. For dette er jo ikke noe som er unikt for VG akkurat denne dagen, det er heller ikke en engangshendelse i pressen. Dette er rett og slett slik Main Stream Media så og si alltid formulerer seg når det er snakk om slike situasjoner. Da er det en eller annen tikkende bombe som løper rundt, gjerne med kniv eller andre våpen. Det snakkes om psykiatridrap, det er bare så typisk psykisk syke.

Men, det er ikke det. Som generalsekretær i Rådet for psykisk helse skrev på organisasjonens blogg samme dag oppslaget stod:

Blogg: – Typisk VG

Slett journalistikk og overskrifter hinsides virkeligheten er langt mer typisk for VG, enn det er for psykisk syke å drepe.

Overskriften i dagens VG, i sak som omhandler det tragiske familiedrapet i Mortensrud er: – Typisk for psykiske lidelser.

Ekstremt få, nesten ingen psykisk syke er på noe vis farlige for sine omgivelser og enda færre begår drap. Drap er et svært sjeldent utfall av en psykisk lidelse.

Men det å drepe er et ekstremt uttrykk for mental ubalanse. Men derfra til å hevde at drap er typisk for psykisk lidelse er direkte absurd.

Det går ikke rundt flere hundre tusen tikkende drapsbomber i Norge i dag. 15 – 20 prosent lider til en hver tid av en psykisk lidelse. Tristhet og nedstemthet preger hverdagen til mange av dem. VG har ikke gjort dagen bedre for dem.

Marianne Røiseland

Odd Volden ( tidligere landsstyremedlem i Mental Helse Norge, skribent og brukeraktivist) snakket en gang om at han har en hypotese om at journalister ofte en eller annen gang i studietida (eller ved andre anledninger i ungdommen) har jobbet som ekstravakter ved en psykiatrisk avdeling. Dette kan kanskje være en del av grunnen til at mange journalister på helt feilaktig grunnlag innbiller seg at de er egnet til å skrive om dette. I tillegg til at det farger måten de beskriver kriser som den på Mortensrud, påvirker det også måten de omtaler psykisk helse til vanlig. På mange måter kan det minne om den ansatte på en akuttpost som ikke helt catcher poenger i at man må fokusere på lokalt psykisk helsearbeid. Det at man for det meste ser brukerne akkurat idet de har en veldig dårlig periode fører lett til et grunnsyn om at en del lidelser er kronisk kritiske, livsvarige og så videre.

Og, mediene er jo ikke bare fulle av kommentarer som er under enhver kritikk i slike alvorlige tilfeller som det på Mortensrud. Nei, det meste kan jo tydeligvis diagnostiseres. Man snakker om at ting er helt sinnssykt, at fotballdommeren var schizofren eller at et eller annet land har en schizofren utenrikspolitikk. Nylig leste jeg Hannah Helseths bok Generasjon Sex. Jeg undret meg over begrepsbruken hennes, for hun skrev blant annet at jenter og unge kvinner generaliseres inn i schizofrene kvinneroller, hvor man ofte vil flere motstridende ting samtidig, eller at det man sier og det man gjør ikke nødvendigvis er sammenfallende. Jeg tenker at dette har mer med ambivalens og refleksjon å gjøre, enn det handler om schizofreni. Og jeg skjønner jo at Helseth ikke snakker om schizofrene roller som i, eh – schizofreni – men hva er da poenget med å  bruke dette ordet?

Det er lett å legge skylda på VG når oppslag som det om Mortensrud står på trykk, og hadde det bare vært hos VG det var en jobb å gjøre, ville problemet lett ha vært løst. Men dette stikker dypere enn det. Psykiske lidelser omtales respektløst i mediene, rundt om i ulike behandlingsmiljøer og blant folk flest. Dette er det viktig å tenke på, for først når man er klar over at man trår feil selv, blir det kanskje mindre relevant å bruke spalteplass på å skylde på alle andre.


Reklamer

3 responses to “Ikke bare et VG-problem, men et folkeproblem!

 1. Jeg synes egentligt ikke, at Hannah Helseths brug af begrebet «skizofren» er respektløs overfor «psykisk syge». For, hvad står «skizofreni» for? Jo, selvfølgeligt findes der nogle (desværre mange), som mener, det ikke står for andet, end «biologisk hjernesygdom», og hvis det er sådan Helseth mener det i sin bog, så er resultatet – ikke diskriminerende, men snarere meningsløst. Så, jeg går, ligesom dig, ud fra, at hun bruger det i den anden betydning, det jo faktisk har, og ikke bare i metaforisk forstand, men jo også i en bogstavelig sådan. Både jeg selv, og mange, mange andre, som jeg har snakket med, har jo netop oplevet, at gang på gang stå i den situation, at skulle opfylde modstridende krav samtidigt, hvilket så i sidste ende har resulteret — ikke i biologisk hjernesygdom, men i den forvirring, angst og vrede, den slags, vist nok meget narturligt og forståeligt, forårsager, og der så af psykiatrien stemples som «skizofreni».

  Hvis jeg skulle føle mig diskrimineret imod af en anvendelse af ordet «skizofren» som Helseths, så må jeg også føle mig diskrimineret imod af psykiatriens naturligt menneskelige reaktioner patologiserende sprog. Og faktisk så føler jeg mig en del mere diskrimineret imod af det sidste, end af en anvendelse som Helseths, fordi den måde, hun bruger ordet på, i det mindste ikke dækker over årsag-virkningsammenhængen bag ordet, som psykiatriens brug af ordet gør det.

  Så, jeg føler mig langt mere diskrimineret imod af psykiatriske begreber brugt af psykiatrien selv i en meningsforladt, psykiatrisk sammenhæng, end af de samme ord brugt i en meningsgivende sammenhæng. For mig er der nemlig mening med galskaben. 🙂

 2. Enig med Marian der. Jeg føler ingen lojalitet og ærefrykt overfor diagnosemanualene, og bruker derfor ordet schizofren i ikke-psykiatriske sammenhenger, slik jeg også kan snakke om for eksempel en depressiv stemning. Men jeg skjønner selvsagt at de som tror diagnosebibelen, blir lei seg.

 3. Hei Marian og Sigrun.
  Takk for innsiktsfulle kommentarer, det er liksom alltid slik med dere, det kommer et eller annet lurt som får meg til å tenke videre.

  Jeg har ikke tenkt på dette som noen ærefrykt overfor psykiatriske diagnosemanualer, men jeg synes den typen språkbruk er så teit, jeg synes ikke det er noe poeng i å kalle ting schizofrent. Dette kanskje fordi dette er en av de diagnosene jeg tenker har festet aller mest skummelt ved seg, det er så mange skjebner. Men, hva vet jeg – kanskje er det greit å bruke «farlige» ord i ufarlige sammenhenger, nettopp for å ufarliggjøre, men jeg har ennå tilgode å se det og tenke at «hei, det passet bra, det var en okei beskrivelse av dette».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s