Bedre hjelp til fysisk syke!

Bidragsyter: Sigrun

Regjeringen har nå bestemt at somatiske pasienter skal få både god, riktig og tidlig hjelp.

Behandlingskøene skal kuttes, slik at ventetiden for såvel beinbrudd som hjernerystelse reduseres til tre måneder for voksne og åtte uker for barn og unge. Akutt fysisk smerte gjør like vondt som psykisk smerte, sier helseminister Hanssen i en pressemelding.

De med alvorlige fysiske lidelser skal heretter hentes i politibil og iføres håndjern når de legges inn på sykehus. Bakgrunnen er at helseministeren ikke lenger vil gjøre forskjell på somatiske og psykiatriske pasienter. Diskriminering er aldri helsefremmede, sier helseministeren, ifølge NTB. Han viser til kritikere av psykiatrien som i en årrekke har hevdet at psykiatrien er diskriminerende og derfor stigmatiserer en bestemt pasientgruppe.

For alvorlig fysisk syke, som ofte har dobbeltdiagnosen alvorlig fysisk sykdom og rusbruk, skal det opprettes ambulante team som kommer på døra til folk og sjekker hva de driver med. Det offentlige vil ikke at noen skal finne på å trøste seg med annet enn apotekdop når de er syke. Helsedirektoratet er nå pålagt av departementet å vurdere om Vinmonopolet skal kreve friskmeldingsattest fra sine kunder.

Helseministeren skal nedsette et utvalg som skal sjekke den fysiske helsetilstanden til alle drapsmenn og -kvinner fra de siste 15 årene. Hanssen viser til at bare 15 prosent av alle drapsmenn er alvorlig psykisk syke, og han tror derfor mange fysisk syke ikke er fanget opp av somatikken før de begår drap.

Siden befolkningen bare blir eldre og eldre, og dermed også stadig sykere, har regjeringen bestemt at utgiftene til lindrende behandling skal ned. Vi satser heller på tvang når pasienten slår seg vrang fordi han eller hun har det vondt, sier helseministeren til VG. Han forteller at ett helseforetak allerede har gått til innkjøp av 200 beltesenger til sine somatiske sykehus.

Også elektrosjokk skal nå bli tatt i bruk i somatikken. Hanssen viser til alle pasientene i psykiatrien som har klaget over hukommelsestap etter ECT-behandling. Denne virkningen vil vi utnytte i somatikken, slik at syke pasienter glemmer at de har det vondt, sier han. Han legger til at det ennå ikke er bestemt hvem som skal betale strømutgiftene, men regner med at strømleverandørene vil komme med gode tilbud til samtlige helseforetak.

Det har kommet sterke reaksjoner på regjeringens forslag fra foreningen for hjerte- og hjernesyke. Dette er galskap, sier foreningens leder til NRK.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s