Diagnose og demonisering

Bidragsyter: Sigrun

På avdelingen der jeg jobber, var det en pasient som hadde fått denne diagnosen. Hun hadde det fryktelig tungt. Jeg er glad hun ikke kom på å søke på diagnosen på internett, for hvis hun hadde fått lese slike karakteristikker av seg selv og sin personlighet, tror jeg hun hadde blitt fullstendig knekt.

Det er en som jobber i psykiatrien, som sier dette i en kommentaren blogg hos en psykolog som skriver om «narsissistisk personlighetsforstyrrelse».

Men hva med den dagen denne pasienten får vite det? tenker jeg. Jeg har fått mailer fra tre kvinner som er knust av å ha fått «personlighetsforstyrrelse» i journalen sin. To sier at de aldri mer kommer til å sette sin ben hos en terapeut.

En mann som kontaktet psykiatrien og ba om hjelp etter å ha mistet sin kone og sitt eneste barn i selvmord i løpet av kort tid, er en av mange som har fått seg en ubehagelig overraskelse ved å oppdage en sterkt nedvurderende diagnose i journal eller epikrise. Psykiateren som stemplet ham som narsissist, medgir at han har opplevd at pasienter har tatt sitt eget liv etter krenkelsen diagnosen representerer.

Jeg abonnerer på nyhetsbrev fra Rådet for psykisk helse, som jeg får tilsendt hver fredag. I nyhetsbrevet jeg fikk i dag, som altså inneholder klipp fra mediene, var det 13 artikler i kategorien Personlighetsforstyrrelser:

En handlet om bruk av «lykkepiller».
En handlet om en filmkarakter.
En var en karakteristikk av Høyre.
De øvrige ti omhandlet kriminalitet som voldtekt, seksuelle overgrep mot barn og drap.

Sånt blir jo folk opplyst av. Sikkert også de som er pårørende til dem som har fått slike diagnoser.

Da Dagbladet drev folkeopplysningsvirksomhet om personlighetsforstyrrelser i 2007, skulle de ha et intervjuobjekt med en personlighetsdiagnose. Avisa greide ikke å finne noe verre enn en som hadde begått 200 lovbrudd og hatt 80 opphold i fyllearresten før fylte 16 år.

De som jobber for å avstigmatisere det å ha vært i behandling innen psykisk helsevern, vil neppe bli arbeidsledige med det første.

Se også: Forbi PTSD: Utviklingstrender i fagfeltet traumepsykologi

Reklamer

One response to “Diagnose og demonisering

  1. Se også innlegget «Diagnoser kan også skade» i Aftenposten, 14. august 2008.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s