Presse og psykiatri

Bidragsyter: Sigrun

Det er viktig at journalister som skriver om en maktfull institusjon som psykiatrien, vet hva de skriver om. Det gjør de dessverre ikke alltid, noe som gjenspeiles i for eksempel språklig slurv , upassende billedbruk og en forestilling om at det fortsatt er gjerde rundt Gaustad.

Forrige uke var vi igjen vitne til journalistisk arbeid som er under enhver kritikk. På initiativ fra Norsk psykiatrisk forening, sammen med Norsk Psykologforening og Norsk Sykepleierforbund, ble det offentliggjort en undersøkelse om synet på bruk av tvang i psykiatrien. Studien har en rekke metodiske svakheter, og er intet annet enn verdiløs. Men det som i denne sammenheng er bekymringsfullt, er at til og med journalister, altså godt utdannede folk som presumptivt besitter evnen til å tilegne seg språklig materiale, ikke har skjønt spørreundersøkelsen.

Artiklene Stor oppslutnad om tvangsbehandling i Journalen og Flertall ønsker tvangsbruk i psykiatrien i Stavanger Aftenblad, som er basert på en NTB-melding, presenterer undersøkelsen som om tvang i psykiatrien bare skjer ut fra farekriteriet (at pasienten er til fare for seg selv eller andre), til tross for at det store flertall av tvangsinnlagte ikke er innlagt etter dette kriteriet. Ja, selv Aftenpostens erfarne journalist Anne Hafstad skjønte ikke dette. Det er nettopp behandlingskriteriet som vilkår for tvangsinnleggelse som har fått mye kritikk, blant annet fra brukerorganisasjoner innen psykisk helsevern.

Journalister burde spørre seg hvorfor Psykologforeningen nå ønsker å beholde dette kriteriet, når den for tre år siden mente at man burde vurdere å fjerne det. Ved å formidle feilaktige forestillinger om tvangsinnlagte personer som farlige, bidrar journalister dessuten til å befeste uheldige forestillinger og urettmessig stemple mennesker som har det vanskelig. Dette vanskeliggjør forbedringer av det psykiske helsevernet.

Norge er en versting i Europa når det gjelder bruken av tvang i psykiatrien. Vi trenger en våken presse.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s