Pinlig undersøkelse

Bidragsyter: Sigrun

På initiativ fra Norsk psykiatrisk forening, Norsk Psykologforening og Norsk Sykepleierforbund er det gjort en undersøkelse om synet på psykiatrisk tvang. Tittelen er Holdning til psykisk helsevern og bruk av tvangsbehandling, mens det i realiteten spørres om tvungen undersøkelse/innleggelse. Ingen typer tvangsbehandling nevnes i undersøkelsen, ikke ett ord om sterke medikamenter, eller om tvangsmidler. Spørsmålene om tvang er tvang mot medmennesker, ikke mot respondenten selv.

Respondentene har ikke blitt spurt om hva de tenker om tvangens traumefremkallende virkning. Dersom de hadde blitt spurt om de ville vært enige i at en seksuelt misbrukt søster hadde fått dratt ned buksa med makt for å få en sprøyte, selv om det kunne påføre henne et nytt traume, er det ikke sikkert at de ville ha svart ja til tvang. En stor andel innlagte i psykiatrien har en traumatisk bakgrunn. Dette er ikke berørt i undersøkelsen.

Bare halvparten av de spurte mener kompetansen hos helsepersonellet er god eller svært god. Likevel vil de altså ha tvangsinnleggelse på sykehus hvor dette helsepersonellet jobber. Pålitelige svar?

Man pleier ikke å rådføre seg med opinionen i tunge etiske spørsmål som angår krenkelse av menneskets integritet. For eksempel undersøker man ikke folkemeningen om pedofile bør kastreres. Ut fra dette er det uforståelig at Norsk Psykologforening uttaler: «Det er gledelig å se at en så stor del av befolkningen slutter opp om den lovgivning vi har for psykisk helsevern.»

Respondentene ble ikke spurt om de kjente lovverket før de avga sine svar. De færreste nordmenn vet hvilke kriterier som ligger til grunn for tvangsinnleggelser. Mange tror man må være farlig for seg selv eller andre for å bli utsatt for psykiatriens tvang. Også journalister, inkludert NTB, tror dette. Vi har til og med en helseminister som har trodd at langt flere var tvangsinnlagt ut fra farekriteriet, før han så et program på TV. Realiteten er at det store flertall ikke er tvangsinnlagt ut fra farekriteriet. Det er oppsiktsvekkende at Psykologforeningen nå ønsker å beholde dagens lovverk. For tre år siden mente den at man burde vurdere å fjerne behandlingskriteriet i psykisk helsevernloven.

Menneskerettighetene er ikke engang nevnt i undersøkelsen. Ifølge et intervju med menneskerettighetsjurist Gro Hillestad Thune i siste nummer av bladet Sinn & Samfunn står det mildt sagt ikke bra til med helsemyndigheter og helsepersonells kunnskap om pasienters grunnleggende rettigheter. Noe denne undersøkelsen tydelig viser.

Reklamer

3 responses to “Pinlig undersøkelse

  1. Tilbaketråkk: Presse og psykiatri « ~ psykisk ~

  2. Jeg tror at undersøkelsen er et forsøk på å lede befolkningen til å tro at alt er så fint og flott i psykiatrien, noe selv de nå må begynne å forstå etter massiv kritikk at det IKKE er og et motsvar til forslaget om å fjerne behandlingskriteriet også siden de uttrykker (liksom veldig begeistret) at befolkningen slutter opp om denne underøkelsen. Personlig synes jeg at de med denne undersøkelsen at de dummer seg ut kraftig og viser en ekstrem arrogant holdning (igjen) og at de må ha en svært liten selvinnsikt selv.

  3. Madelene: Jeg tror heller ikke at det var tilfeldighet at denne undersøkelsen ble foretatt nå, etter all kritikken mot psykiatrien, og særlig tvangsbruken.
    Og ja, de har dummet seg skikkelig ut.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s