Farlig medisin

dscn4535

Bidragsyter: Sigrun

Røykere trenger dobbel dose av antipsykotiske medikamenter for å få samme virkning som det en ikke-røyker gjør, melder NRK.

Ja, dette har jo pasientene visst lenge.

Professor i psykofarmakologi Helge Refsum har sammen med medarbeidere på Diakonhjemmet i Oslo gjort en studie som viste at personer som ikke røykte, hadde dobbelt så høyt innhold av medikamentet i blodet som røykere.

Ettersom psykiatriske pasienter ofte røyker, er dobbel dose mange steder blitt standarddose, også for pasienter som ikke røyker.

Jeg ønsket å tro at det var jeg som så feil, da jeg først leste denne artikkelen. For ellers måtte vel dette snarere være mishandling, enn behandling. Nevroleptika er så visst ingen sukkerpiller.

Men det jeg leste, var altså riktig. Og nå lurer jeg sterkt på om ikke denne mangelen på individuell medisinsk behandling kan ha noe å gjøre med negative holdninger overfor personer med psykiske lidelser blant folk som arbeider i psykiatrien – i likhet med i samfunnet ellers – slik at «psykiatriske pasienter» lett ses på som en masse.

Dette skjer ofte med «medlemmer» av stigmatiserte grupper, der både det unike og det allmennmenneskelige forsvinner hos disse «andre». Da reduseres også den etiske forpliktelsen overfor den enkelte.

De fleste mennesker omtaler personer med en psykisk lidelse som «de psykisk syke». Det er neppe tilfeldig at ingen bruker et tilsvarende begrep på pasientene i somatikken: «de somatisk syke».

Takk til Hege Orefellen for bilde fra XIV World Congress of Psychiatry, Praha september 2008.

Mer om fordommer:

Reklamer

One response to “Farlig medisin

  1. Det høres da helt grotesk ut! Og så jeg som var opplært til å tro at man burde redusere dosen til det laveste nivået der pasienten fortsatt fungerer stabilt godt…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s