Bilde av den psykiatriske pasient

Bidragsyter: Sigrun

Nasjonalt Kunnskapssenter for helsetjenesten har kommet med rapporten Brukererfaringer med poliklinikker for voksne i psykisk helsevern. Nasjonale resultater i 2007 og utvikling fra 2004, omtalt på hjemmesiden til foreningen Mental Helse.

Også NRK skriver om den. Det er jo bra. Men bildebruken deres kan man ikke si det samme om. Et stort bilde av en person i hvit frakk som låser opp eller igjen en dør er en svært dårlig illustrasjon til denne saken. Én ting er at hvite frakker er lite brukt i psykiatrien i dag, og i alle fall på poliklinikker. Verre er det at låste dører lett gir assosiasjoner til lukket avdeling og farlige mennesker, mens rapporten jo handler om poliklinisk behandling. På den måten bidrar NRK til å befeste fordommer om «farlige psykiatriske pasienter».

Dessverre er ikke dette eneste gang mediers bildebruk skaper slike assosiasjoner. For to år siden hadde generalsekretær Sunniva Ørstavik og politisk rådgiver Ragnhild Aasen Jacobsen fra Rådet for psykisk helse et innlegg i Aften om psykisk helse i et flerkulturelt samfunn. Fokuset var blant annet betydningen av levekår og inkludering, med ønske om en integreringspolitikk med et bredere fokus. De rettet også søkelyset mot et tjenesteapparat de mente ga dårligere hjelp til folk med innvandrerbakgrunn.

Som illustrasjonsfoto (side 18) valgte avisa bilde av en hånd spent fast i remmer!

Sunniva Ørstavik kommenterte bildebruken slik:

Umiddelbart får man assosiasjoner til tvang og farlige situasjoner. Vi reagerer på at når tema er psykisk helse, illustreres det ofte, også denne gangen, av ytterlighetene innenfor psykisk helsefelt.

For oss som jobber daglig mot fordommer og stigmatisering knyttet til psykiske lidelser, opplever vi at denne typen illustrasjoner bidrar til at dette arbeidet blir vanskeligere. Dessverre er ikke Aften alene om å fokusere i den retningen når psykiske lidelser omtales.

Reklamer

3 responses to “Bilde av den psykiatriske pasient

 1. Også overskrifter kan bidra til å forme ulike virkelighetsbilder, om enn ikke på det som har med stigmatisering å gjøre i dette tilfelle:

  Mental Helse skriver: Synkende tilfredshet med poliklinikkene innen psykisk helsevern.

  NRK skriver: Psykiatripasienter mindre fornøyd.

  Psykologforeningen skriver: Brukerne godt fornøyd med poliklinikkene.

  Om den samme undersøkelsen…

 2. Tilbaketråkk: Farlig medisin « ~ psykisk ~

 3. Tilbaketråkk: Presse og psykiatri « ~ psykisk ~

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s