Alkoholfri jul for barnas skyld!

Bidragsyter: Kjerstin Kjeverud

Det er kommet til mange «spesielle» dager i løpet av årene! Vi har HIV- dagen, Røykfri- dagen, Verdensdagen for Mental Helse, FN- dagen, St. Olavsdag osv. Da er det kanskje på høy tid å «lage» en dag som kan kalles; «ALKOHOLFRI- DAGEN»…?
Det har blitt hevdet og bevist at alkoholforbruket i Norge har blitt fordoblet siden 1997. Dette er bare tall innen vitenskapens forskning, og da kan en jo alltids tenke seg alle «mørketallene» innen nordmenns alkoholforbruk, og tragediene som følger disse tallene.
Særlig øker alkoholforbruket betenkelig blandt jenter. HVORFOR kan man jo spørre? Har vi ikke et håp om likestilling i landet? Hva er grunnen til at kvinnene stadig misbruker alkohol? Og hva med mannfolka? Feks; Er det vanlig at den tre år gamle sønnen/ datteren i huset gråter etter å ha brent seg på røyken som ligger i morens hånd, mens faren ligger fyllesyk på gulvet? Også i kristne miljøer ser man tendenser til at alkoholforbruket øker. «Avhold er blitt avlegs.»

Julehøytiden er like rundt hjørnet. MEN det er ikke alle barn som gleder seg til denne feiringen av Jesu fødesel, og markeringen ifbm disse dagene! Selvsagt ser barna fram til å få god mat og presenter. Men i enkelte hjem blir gleden over gavene og feiringen overskygget av de «voksne forbildene», som oppfører seg snodig og rart etter noen glass. Aggresjon og høye stemmer. Fortvilelse. Frustrasjon. Latter og sinne, kombinert med et glass eller en flaske. I visse tilfeller blir barnas glede over jula overskygget- og glemt av mor og fars utrygge oppførsel rundt disse dagene.
Da er det ikke lett å være barn! De ser på de voksne og foreldre som rollemodeller og forebyggere. De opplevelsene og erfaringene ungene får med seg i barndommen- tar de med deg på veien videre i livet. Det er dokumentert at barn som har vokst opp i trygge, alkoholfrie hjem- drikker mindre enn de som har vokst opp der foreldre og alkohol er ensbetydende! Vi kan se dette i sammenheng med opplevelser der småbarn- som oftes gutter, ser faren slå moren. Dette gir et visst inntrykk i de unges hoder. Istedet for å ta avstand fra dette, blir enkelte kanskje sjøl kone- og barnemishandlere senere i livet. Alkoholbruk kan, også i noen tilfeller, gå i arv i generasjoner.
Muligens kan du som leser dette; mamma eller pappa- kanskje kutte ut- eller redusere bruken av alkohol, på JULAFTEN? For barnas skyld? Så kan dere heller avtale med barnas besteforeldre eller noen alkoholfrie voksenpersoner, om de kan la barna tilbinge nytårsaften hos dem?
Undertegnede har vokst opp i et hjem fylt med varme, kjærlighet, og nøkternt bruk av alkohol i jula- så vel som alle andre dager i året! Stemningen rundt middagsbordet, spenningen ifbm julegaveutdeling- og åpning, gleden og varmen i familiens hjerte har vært like sterk fra morgen til kveld!!
Måtte alle familier få en nøktern og fantastisk julehøytid!! For de unges skyld..
GOD JUL TIL ALLE!!

Kjerstin Kjeverud, Løten

Reklamer

3 responses to “Alkoholfri jul for barnas skyld!

 1. solstjerneengel

  Jeg synes at julen burde være barnas dag. Dager. Julen og 17. mai, for eksempel. Og da synes jeg, som deg, at det er naturlig at i det minste disse høytidene er alkoholfrie.

  For barnas skyld.

 2. Helt enig !!

  Veldig godt skrevet!
  God jul!

 3. Helt enig. Har vokst opp med denne problematikken selv og jeg vet 110% hvordan det er.

  Gi barna en trygg og fin jul, noe de kan glede seg til!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s