Stemmer og farlighet

Bidragsyter: Sigrun

Stemmer i hodet får ikke folk til å planlegge drap, mener psykologspesialist Helge A. Sølvberg ved Sørlandet sykehus. Han har i mange år drevet samtalegrupper for stemmehørere.

Jeg har forstått det slik at det ganske lenge har vært klart at mange hører stemmer uten å være psykotiske, men at de er redd for å fortelle om stemmene, nettopp fordi de kan bli tatt for å være psykotisk. Mange setter jo likhetstegn mellom å være psykotisk og å være farlig.

Men statistikken viser at bare et mindretall av selv dem som er tvangsinnlagt, anses som farlig for andre. Totalt regnes 3,3 prosent av alle innlagte ved psykiatriske institusjoner som farlige, ifølge Sintef.

Det er heller slik at samfunnet kan være farlig for mennesker med psykiske lidelser, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

Samtidig hevder psykologspesialist Kim Larsen i et intervju i tidsskriftet Impuls 3/06 at å gjøre om forbrytelser til sykdom skyldes en slags overanvendelse av psykologien i samfunnet, og at personer som burde hatt straff, i stedet framstår som uskyldige «offer». Han trekker fram forsvarsadvokatenes rolle i dette: De opptrer ritualistisk og godt innstudert når de ofte sier at «min klient husker ingen ting av hendelsesforløpet». I stedet for å ta ansvar for egne ugjerninger, legges dermed ofte skylden for disse over på behandlingsapparatet.

Se også:
Når man hører uforklarlige stemmer…
Mestringsbok for stemmehørere

Andre poster:
Psykiatrisk pasient for en kveld
Psykiatriens schizofreni
Intervjuobjektet tar makten
Voldtekt er mannens skyld

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s